Friday, August 23, 2013

Review - Icehenge - Kim Stanley Robinson


Icehenge is eigenlijk een samenspel van drie korte verhalen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Dit is een van zijn eerste werken.

In de toekomst wordt Mars geregeerd door een commisie die actief het reizen naar andere planeten en sterren ontmoedigt. De commisie probeert een monopolie te creeëren op de nabije minerale waarde van de buitenste planeten, Jupiter, Saturnus etc. Privé-initiatieven van excentrieke ruimtereizigers worden stiekem de kop in gedrukt. De spanningen met de Aarde lopen hoog op. De moederplaneet kampt namelijk met de problemen van overbevolking, vervuiling en uitputting van grondstoffenen, en is afhankelijk van Mars.

Tegen de achtergrond van dit alles raakt een jonge biologe betrokken bij een geheim complot om een gestolen ruimteschip te modificeren in een zelfvoorzienend schip voor een interstellaire reis naar een nabije ster. Ondertussen is op Mars een revolutie aan de gang die de Aardse macht van zich af probeert te schudden.

Bijna drie eeuwen later wordt er een mysterieuze ontdekking gedaan op de noordpool van Pluto, daar staan enorme megalithische bouwwerken in het evenbeeld van Stonehenge. Wie heeft dit gebouwd en waarom? Een zoektocht door het zonnestelsel volgt.

Vanuit verschillende perspectieven door de tijd heen wordt dit onderzoek gevolgd. Robinson neemt je mee op een tour door het zonnestelsel. Het is een fascinerende rollercoaster rit door de toekomst. Drie eeuwen later bewijst een archeoloog dat de mensheid in het nabije verleden al naar de sterren is vertrokken, er laat zien dat er een massale cover-up van de regering gaande was.  Zoals altijd zitten Robinson's boeken vol met politieke, wetenschappelijke en filosofische discussies. Het is een goede introductie tot het weinige 'sociale science fiction' die er is. Het boek zit vol met de concepten die Robinson later in zijn Mars' series uitwerkte, die overingens zeer aan te raden zijn. Dit boek is realistisch en meeslepend. Er is niet veel SF dat goede karakterisering van personen biedt maar Kim Stanley Robinson slaagt hier wel in. 


Aan te raden als instap tot de science fiction. Ik heb een paar vrienden van mij hierdoor aan de verwondering gekregen.

No comments:

Post a Comment