Wednesday, February 11, 2015

Het paleolithische leven


Kim Stanley Robinson schreef over bepaalde activiteiten die wij als mens moeten doen om ons gelukkig te voelen. Dit zijn activiteiten die door honderdduizenden jaren in onze genen zijn ingebrand. Het zijn die oeroude collectieve herinneringen die biochemische stofjes activeren in ons lichaam. Het voelt dan goed om mens te zijn. Het is het paleolithische leven.

Hier is een lijstje van de activiteiten samen met de moderne variant:

Stenen gooien (kinderen, en bij rellen)
Neuken.
Rennen, keihard rennen, tot je longen eruit lijken te branden. (sporters, dieven en politieagenten)
Achterna gezeten worden door wilde dieren. (een ongelukkige toerist)
Wilde dieren achtervolgen en doodmaken. (een paar honderd mensen in Afrika)
Buiten zijn bij maanlicht. (hangjongeren)
Verhalen vertellen als het donker is. (films kijken)
Wij zijn geëvolueerd om te rennen.
Praten.
Eten maken. (pakje opentrekken en in de pan flikkeren)
Naar vuur staren. (mensen met een houtkachel)
Nieuwe gebieden ontdekken. (vervangen door robots op Mars)
Naar de sterren kijken. (teveel lichtvervuiling)
Buiten zijn.
Dingen zoeken.
Dingen maken.
Zingen en muziek maken.
Dansen
Luisteren.
Kinderen grootbrengen
Een partner vinden
Slaapplekken maken voor de nacht. (zwervers)
Emoties voelen, vreugde, diepe angst, goed en fout,  religie, etc.

Maar van veel van deze activiteiten komen we geeneens aan toe. Denk aan een kantoorbaan bijvoorbeeld. Of naar de sterren kijken, wat onmogelijk  Daarom is het zo belangrijk om dit toch op te zoeken in je leven. Want als je het niet doet dan crepeer je en wordt je depressief.

Ik zal een uitgebreid voorbeeld geven van rennen. Want dat is de laatste tijd erg in. Overal zie je mensen hardlopen. En dat is niet voor niets want de mens is een wonderlijke renmachine. We zijn geevolueerd om te rennen. Onze biomechanica is precies aangepast om een zo'n efficient mogelijke energieoverbrening te creeëren. Onze benen fungureren als veren, waarbij bij elke stap kinetische energie wordt opgeslagen in de spieren en pezen. Onze rug heeft een S-vorm en kan wel duizend kilo kracht aan bij het neerkomen. Ons skelet kan grote stress aan. Onze gewrichten zijn niet voor niets zo'n groot. Want de krachten die vrijkomen bij het rennen moeten veilig kwijt kunnen. De voet heeft een elastische functie die alleen maar geactiveerd wordt bij het rennen. De hak is klein want bij het neerdreunen van de voet zou er alleen maar energie in verloren gaan. Daarmee wordt de achillespees korter en sterker en dat vertaalt zich weer tot een betere overdracht van kinetische energie naar elastische. De borstkas wordt bij mensen tijdens het rennen niet ingedrukt, daardoor kan de mens hun ademhaling zelf coördineren. De mens heeft het grootste uithoudingsvermogen van alle diersoorten. En dat gecombineerd met het meest wijze brein hebben we de hele wereld veroverd.
Ren met je hond, dat vinden ze leuk.

Train jezelf om lang te rennen. Ga naar een bos, vind een hert, ren hem achterna, put hem uit en kill het beest.

Stenen gooien: En wie wilt er niet keihard iets wegsmijten? Dat is het oergevoel van onze werpdrang. Wij willen gewoon iets gooien verdomme! We compenseren dit door te gaan frisbeeën of te tenissen of een andere werpsport. Rennen wordt vervangen door fietsen en naar vuur staren wordt vervangen door naar de bioscoop te gaan. (flikkerende beelden)  En hoewel we niet mee achtervolgt worden door dieren is het nog steeds leuk als iemand achter ons aan komt rennen, zoals de politie bijvoorbeeld.

Als je zelf niet gemotiveerd bent om te gaan rennen dan kun je ook gewoon een baksteen door een winkelruit heen smijten. Dan heb je twee vliegen in één klap! Je gooit iets weg, én je hebt een reden om weg te rennen. (Eens kijken hoeveel mensen je achter je aan kunt krijgen, whaha)... (Kun je nog eens lachen! :) Drie vliegen!

Dus, als je ergens loopt, en je ziet een steen liggen. Pak hem op en gooi hem weg! Gooi hem zo hard als je kan weg! Kijk uit dat je niemands neusje raakt!

En luister naar je oerinstinct! Want ze zeggen niet voor niets dat je moet raggen.


No comments:

Post a Comment