Friday, June 9, 2017

Geschiedenispraktijkvoorbeelden

Confedereerde legers vechten tegen Unie-soldaten.


Het regende en het was koud. Het was echt kutweer om te gaan vechten.
Het slagveld vond plaats rondom een gehucht omringd door korenvelden.
De modder was vermengt met bloed en darmen.
De angst was zo erg bij sommige mannen dat ze in hun broek scheten. En omdat het zo nat was liep het zo weg in de grond waar het zich vermengde met de modder, bloed, en darmen. De gewonden die daar in lagen te braken - kotsend, zijn de mensen die de uiteinden van de menselijkheid hebben verkent.

Tussen de gevechten door kwamen de paarden met kannonkarren aanrennen, die met hun zware wielen de schedels en botten van de mannen kapotreden. Velen daarvan leefden nog.

Mensen die toekeken op de gevechten herinnerreden zich een soort van kleuterachtig spel, die helse pijn en dood als gevolg had.

Wij hadden nooit gedacht, dat de mensheid dit allemaal mee zou moeten maken. En toch zijn deze dingen echt gebeurd. Dieren die dieren afslachten. Levend afslachten, met bajonetten buiken opensnijden en met zware kogels knieën eraf schieten en dan de bange gewond vijand zijn gezicht in de modder trappen zodat de hij verdrinkt in pure ellende. En overal ligt bloed en kots en darmen en stukjes vlees en alles is vermengd met modder en regenwater. En god kijkt op dit alles toe en denkt:  " Weet je wat? Zoek het ff lekker uit!"  

Mensen zeggen weleens dat oorlogen onvermijdelijk zullen voorkomen in de toekomst. 
Dan heb je letterlijk NIETS geleerd van een oorlog.

Maar natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan want als er mensen andere mensen pijnigen omdat ze boos zijn, WAT MOET JE DAN DOEN???No comments:

Post a Comment