Sunday, January 25, 2015

The Songs of Distant Earth

Dit is een van mijn lievelingsboeken - The Songs of Distant Earth - Arthur C. Clarke.


(Van de cover)

300 jaar geleden hadden gigantische geautomatiseerde robots menselijk DNA uitgebroed op de planeet, de mensen die daar werden geboren hadden deze tropische wereld omgetoverd tot een paradijselijke beschaving. En nu, na 300 jaar, is er voor de eerste keer contact met de Aarde.

Het verhaal begint bij twee jongen mensen die op het strand in het warme water staan te vissen. In de achtergrond nadert er een gigantisch kolonieschip afkomstig van de Aarde. En als dit schip langs de planeet scheert om af te remmen sturen zij gelijk een verkenningsvoertuig de atmosfeer in. Dit verkenningsvoertuig dondert door de dampkring en trekt een lange witte streep door de kobaltblauwe lucht. De schokgolf van deze magnifieke entree bereikt de kust en:

High above them, Lora and Clyde heard a sound their world had not heard for centuries – the thin scream of a starship coming in from outer space, leaving a long white tail like smoke across the clear blue sky.  They looked at each other in wonder. After three hundred years of silence, Earth had reached out once more to touch Thalassa ...

De aardelingen worden vriendelijk begroet door de inwoners, ze waren langverwacht...
Het sterrenschip brengt verandering aan in het tropische paradijs, goede en slechte veranderingen. Want de aardelingen brengen niet alleen hun kennis en cultuur mee, maar ook 1 miljoen vluchtelingen.

Het plan van de Aardelingen is om hun ijsschild te repareren en vervolgens verder te reizen naar de volgende ster, waar een barre en dode planeet, Sagan Two op hen wacht. Maar de bemanning raakt al gauw betovert door deze warme wereld, en er ontstaat een schisme tussen de mensen die besluiten om te blijven. De Thalassianen zullen een moeilijke keus moeten maken, geven zij hun paradijswereldje op voor deze mensen? Hun wereld zal nooit meer hetzelfde zijn...

Een gelijkenis kan mischien wel getrokken worden met de hedendaagse vluchtelingenproblematiek.

Clarke's verhaal gaat over evolutie, sociale conflicten, religie, gender, en de ontwikkeling van intelligent leven. Het is een erg romantisch verhaal op een tropisch paradijs in de verre toekomst.
The Songs of Distant Earth

No comments:

Post a Comment