Sunday, June 14, 2015

The urge to explore


In de science fiction ligt een diep verlangen, en in veel boeken komt dit symbolisch tot uitdrukking. Je kunt dit verlangen op veel manieren verwoorden. "The outward urge" "The urge to explore" Interesse, verwondering, het deel dat het geheel wilt weten, het kinderlijk verlangen om nieuwe dingen te ontdekken, de uitbreiding van het bewustzijn zelf.  Ik heb hieronder een paar titels behandeld waarbij dit verlangen op verschillende manieren tot uitdrukking komt.

The City and The Stars - Arthur C. Clarke

Een jongen doorbreekt de culturele cocon van zijn samenleving - die de gehele mensheid laat stagneren, vind een wereld daarbuiten, ontdekt vervolgens een verlaten ruimteschip en vliegt weg in een symbolische gedagzegging.

Blue Remembered Earth - Alastair Reynolds

Het hoofd van het rijkste imperium in het zonnestelsel ergert zich dood aan de slappe expansie van de mensheid in het heelal. Ze stapt in haar ruimteschip, saboteert de motoren en zet ze op overdrive. Haar schip is als een ster die het zonnestelsel verlaat in een symbolische, Kijk mij! Ik ga gewoon!

Abandon in Place - Jerry Oltion

Op de verlaten lanceerplatformen materialiseert een Apollo Saturnus raket. De raket vertrekt naar de maan. Wanneer dit elke maand gebeurt wordt de wereld wakkergeschud. Men ontdekt dat de verborgen verlangens van de gehele mensheid worden gekanaliseerd door één persoon met psychische krachten. Dit is "The outward urge" in een wat minder serieuze maar al te grappige stijl. Leuke aanrader.

Icehenge - Kim Stanley Robinson

Een groep delfmijners in de kometengordel zijn het zat, ze vertrekken naar een andere ster en laten daarbij een gigantische monoliet achter op de zuidpool van Pluto. Op de monoliet staat een geheimzinnige inscriptie in Sanskrit: To push further out.
No comments:

Post a Comment